Henk, Henk en Henk

T-shirt Henk

We hebben het voorrecht om drie bekende Henken in onze stamboom te hebben, een operazanger, een voetballer en een schaatser.

Baritonzanger Henk Angenent

Operazanger

Hendricus Paulus Angenent (1891-1987). Hij was getrouwd met Wilhelmina Maria Antonia Andreoli (1890-1960). Ze hebben geen kinderen.

Henk was een Nederlandse operazanger in het stemvak bariton. Hij debuteerde in 1910 bij een gezelschap van operazangers en vervolgens zong hij op verschillende plaatsen in Nederland en Duitsland. Hij werkte echter niet alleen bij de opera, hij trad ook in variété programma’s en bioscooptheaters op. Bij De Nederlandse Opera zong hij na de Tweede Wereldoorlog veel partijen. Ook als zangpedagoog genoot Henk Angenent grote bekendheid. Onder de foto waar hij in de rol van dokter Grenvil in Verdi’s ‘La Traviata’ zijn laatste optreden had in de Stadsschouwburg van Amsterdam.

Voetballer

Hendrik Angenent (1930-1977). Hij is tweemaal getrouwd geweest. De eerste keer met Elisabeth van der Zwan. Ze hebben een zoon en een dochter. De tweede keer met Aleida van Midden. Ook een zoon en een dochter.

Voetballer Henk

Henk was een voetballer die uitkwam voor Fortuna ’54 en eenmalig voor het Nederlands elftal.

Voor de invoering van het betaald voetbal in Nederland (1954) speelde Henk bij Vliegende Vogels uit Haarlem, Stormvogels uit IJmuiden en Sportclub Emma uit het Limburgse Treebeek. In 1954 werd hij aangetrokken door Fortuna ’54, dat opgericht was om uit te komen in de eerste Nederlandse betaald voetbalcompetitie van de Nederlandse Beroeps Voetbalbond.

Henk was een rechtsbuiten die veelvuldig scoorde. Op 30 januari 1957 speelde hij zijn enige interland voor het Nederlands elftal, als vervanger voor zijn geblesseerde ploeggenoot Bram Appel. Voor 105.000 toeschouwers in het Bernabéustadion in Madrid verloor Nederland, dat destijds geleid werd door coach George Hardwick, met 5–1 van Spanje. Twee keer kwam Henk uit voor Nederland B. Hij speelde tot 1962 voor Fortuna en bouwde daarna zijn carrière af bij Haarlem in de Tweede divisie. Na zijn actieve voetballoopbaan was hij als trainer actief voor Velox en de amateurvereniging CVV Vriendenschaar uit Culemborg.

Schaatser

Hendrik Cornelis Angenent (1967). Hij is getrouwd met Alexandra (Sannah) de Bruin. Ze hebben twee zonen en één dochter.

Schaatser Henk Angenent

Henk is bekend geworden door zijn Elfstedentocht overwinning in 1997. Deze tocht was de vijftiende tocht in de geschiedenis van de Elfstedentochten en tot nu toe (2022) ook de laatste.

Henk was spruitjeskweker en boer, maar is nu vooral werkzaam in de manege/paardenfokkerij van zijn vrouw.

De overgrootvader van schaatser Henk, namelijk Maarten (1859-1940) is een broer van de opa van voetballer Henk, namelijk Hendrik (1865-1955).

Mijn overgrootvader is een broer van Maarten en Hendrik. Dat maakt schaatser Henk tot mijn 3de neef en voetballer Henk tot mijn 2de neef 1x verwijderd.