Eugenius Johannes Henricus Angenendt

wapen van Eugenius Johannes Henricus Angenendt

Het oudste familiewapen dat is gevonden is die van Eugenius Johannes Henricus (1725-1776) uit Elten (Dtsl).

Wat we zien is een 16de -eeuws infanteriekuras, dat is een borstharnas. Het Kuras hangt aan een zogeheten Barensteel. Een Barensteel wordt ook wel een Brisure genoemd, een breuk. Het is een breuk met het wapen van de vader.

Verder zijn er traditionele onderdelen aangebracht zoals de Helm bovenop. De Dekkleden krullen links en rechts van de helm. Bovenop de helm zit een Wrong waar bovenop het Helmteken geplaatst is. Zie verder voor uitleg Familie wapen.

Zie verder ook Het oudste familiewapen Aengenent.

Een wapen wil niet zeggen dat iemand van adel is. Soms werd het ook gebruikt als logo of handtekening. Eugenius was niet van adel. De barensteel/de breuk vertelt ons dat zijn vader dit wapen heeft laten maken.

De vader van Eugenius was Jan (1693-na 1735), getrouwd met Maria Holtermans in 1723. Jan werkte als pachtboer voor de adel, namelijk voor Maria Eugenia gravin van Manderscheid-Blankenheim abdis (overste van een klooster) van Elten. Misschien heeft de gravin Jan wel gestimuleerd om zoiets als een wapen te laten maken en mogelijk dat de gravin zelfs ideeën heeft aangedragen voor het wapen.

Waarom er een infanteriekuras op het wapen staat is niet bekend. Een verklaring zou kunnen zijn dat pachters ook ingeschakeld werden om het land en goed van de gravin in dit geval te verdedigen.

Links het wapen van Maria Eugenia.

Wapen Maria Eugenia

Een feit is dat de band met de gravin dermate goed was dat ze doopgetuige/meter was voor Eugenius Johannes bij wie we het wapen gevonden hebben. Als doopgetuige/peter was Johannes Henricus Kerssenbroeck aanwezig. Hij was dokter en was bestuurder in Elten. Ook niet de minste.