Herman Angenent en de Indo-tak

Herman is geboren op 14-05-1897 in Medan op Sumatra in Kampong Bavar (of Baver) in voormalig Nederlands-Indië en op 18-09-1944 als gevangene verdronken.

Hij was de zoon van Henri Angenent en Johanna Maria Gebhardt. Met het huwelijk van vader Henri met zijn Indonesische moeder, Johanna Maria Gebhardt, ontstond er een Indo-tak in onze familie. Een Indo is een vermenging van een Europeaan met een Indonesiër. Indo komt van het Griekse Indoi dat Indië betekent en dat is weer afgeleid van de rivier de Indus.

Johanna Maria Gebhardt
Johanna Maria

Herman was al bij zijn huwelijk KNIL militair, Sergeant Eerst klas. Op 41-jarig leeftijd trouwde hij in 1938 met de 20-jarige Leonie Linclaen Arriëns. De geboorte van zijn dochter Emmy in 1940 had hij nog meegemaakt, maar de geboorte van zijn zoon Ernst in 1942 niet meer.

Het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger was een beroepsleger. Toen de VOC in 1799/1800 werd opgeheven moest Nederland het gezag in Indië herstellen om al zijn bezittingen veilig te stellen. Kort daarna werd in 1814 de KNIL opgericht.

1942 werd Herman krijgsgevangen gemaakt door de Japanners en met hem nog 42.000 militairen. Herman zat een poosje gevangen in de voormalig KNIL-kazerne in Jakarta, het voormalige Batavia.

In 1944 is Herman op transport gezet, tezamen met duizenden andere gevangenen, naar vermoedelijk een ander krijgsgevangenkamp op Sumatra dichtbij de Pekanbaru-spoorweg. Het Japanse transportschip Junyo Maru werd ter hoogte van Bengkulu in West Sumatra getorpedeerd door de Engelse onderzeeër HMS Tradewind. Ongeveer 5600 opvarenden stierven of verdronken. De grootste scheepsramp ooit, viermaal meer dan bij de Titanic. Ook Herman liet het leven. Lees hier meer over de ramp en de namen van de slachtoffers.

Na augustus 1945, toen Nederlands-Indië bevrijd werd, is Leonie met de twee kinderen naar Europa vertrokken. We weten dat ze op hoge leeftijd is overleden in 1999 in Torromolinos in Spanje.

Geraadpleegd o.a. Indische kamparchieven, Pekanbarudeathrailway.

Onderzeeër HMS Tradewind
De Engelse onderzeeër Tradewind
Japans transportschip Junyo Maru
Japans transportschip Junyo Manu

Overige:

herman angenent
herman angenent