Wilhelmus Angenent, neergeschoten op dag 1

groesbeek

Wilhelmus Johannes Angenent is op 11 december 1920 in Den Haag geboren als zoon van Gerardus Anthonius Angenent (1893-1954) en Catharina Grada Francisca Bolder (1890-1984). Wilhelmus overleed op 12 mei 1940 in krijgsgevangenschap in Bedburg-Hau, Landkreis Kleve.

Wilhelmus was soldaat (Grenadier Jager) bij het onderdeel 3de bataljon 24e regiment Infanterie (3-III-24 R.I.). Zie foto hieronder.

Grenadier en Jager 1940

Wilhelmus was nog geen 20 jaar toen hij stierf aan het begin van de 2de WO. Hij hield ’s nachts de wacht bij grenspost Cranenburgsestraat in Groesbeek. Deze grenswacht en de wacht in de Ketelstraat werden in de zeer vroege morgen van 10 mei vanaf Duits grondgebied beschoten door de Duitse Gruppe Grave. Er werd daarop teruggevuurd, wat weer door een Duitse antitankvuurmond werd beantwoord. De grenswachten waren spoedig omsingeld. In het daarbij volgend gevecht is Wilhelmus zwaar gewond geraakt middels een kogel in zijn nek. De eerste dag van de 2de WO 10 mei 1940. De Duitsers namen hem gewond en in coma krijgsgevangen en brachten hem naar noodhospitaal Reserve-Lazaret in Bedburg Hau in Duitsland. Twee dagen later ’s middags overleed Wilhelmus.

Bekijk foto’s over Groesbeek: https://www.geschiedenisgroesbeek.nl/tweedewereldoorlog1.htm#oorlogsgraven

Lees over Gruppe Grave: https://www.bommeltje.nl/website/vestingstad-grave/tweede-wereldoorlog

Aanvankelijk was Wilhelmus tot 1955 als onbekende soldaat begraven tezamen met G.F.M. Leenderts in 1 kist. Daarna is hij herbegraven op het Nederlandse ereveld te Düsseldorf-Oberblik, Vak/rij/nummer A 3 11.

Wilhelmus Angenent

Postuum ontvangen Oorlogsherinneringskruis met gesp mei 1940.

Wilhelmus staat ook op het Monument voor Grenadiers en Jagers in Schaarsbergen: https://www.4en5mei.nl/oorlogsmonumenten/zoeken/2162/schaarsbergen-monument-voor-grenadiers-en-jagers

Overige:

Wilhelmus Angenent
Wilhelmus Angenent