Niemand van ons zal gevoelens van verbondenheid voelen met Geldern (Gelre), een Duitse stad in de provincie Kleef dat ligt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. De deelstaat ligt langs de Nederlandse grens van Gelderland en Limburg. Nee, wij Nederlandse Angenenten voelen verbondenheid met een van de Nederlandse provincies waarin we geboren en getogen zijn. Helemaal nu provincie Kleef en Geldern in Duitsland liggen is de afstand tussen onze Geldernse oorsprong en de Nederlandse Angenenten alleen maar groter geworden.
Vroeger was er geen Nederland of Duitsland, maar waren er graafschappen en hertogdommen. In Gelre spraken ze bijvoorbeeld tot 1814 Nederlands.
Geldern heette vroeger Gelre en is de oorspronkelijke hoofdstad van het historische hertogdom Gelre. Het is ook de naamgever van onze provincie Gelderland. Je ziet dat nog terug in de naamgeving van de ziekenhuizen in Gelderland, de Gelre ziekenhuizen en in de naam van het voetbalstadion van Vitesse, het Gelredome.
De oorsprong van het geslacht Angenent ligt in Gelre en omstreken en eeuwenlang hebben onze voorouders daar gewoond en gewerkt. (Zie Angenent tussen Rijn en Maas)
Hertogdom Gelre (dat is inclusief Graafschap Kleef en Hertogdom Gulik) was grofweg het volgende gebied: Vanaf het IJsselmeer Gelderland, het gebied tussen Rijn en Maas met een strook in Limburg langs de Maas tot ongeveer Erkelenz.
De oudste vermelding van Angenent is over Derich Anghenende, geboren in Xanten in ongeveer 1333.
Pas in 1745, 1751 en 1804 gingen drie neven vanuit Gelre naar Nederland (zie Onze Stamboom).