De meeste mensen in de westerse wereld hebben verschillende ideeen over hoe het leven is ontstaan. grofweg kunnen we ze indelen in drie groepen: evolutionisten, creationisten en theïstische evolutionisten.
- De evolutionisten stellen dat het universum zo’n 13,8 miljard jaar geleden begon met een oerknal. Materie ter grootte van een speldenknop explodeerde en vormde het heelal, inclusief ruimte en tijd. Leven ontstond niet meteen. Pas ongeveer 3,5 miljard jaar geleden ontstonden de eerste eenvoudige cellen uit een mix van elementen zoals waterstof, zuurstof en koolstof. Stap voor stap evolueerde dit naar complexere organismen.
- De creationisten geloven dat de mens, de Homo sapiens, door God is geschapen. Direct vanaf het begin zou hij zelfbewustzijn, taal en denkvermogen hebben gehad. Volgens de Joodse kalender vond deze schepping plaats in het Joodse jaar 1 en in onze tijdrekening in 3761 v.Chr.
- De theïstische evolutionisten combineren wetenschap en geloof. Ze accepteren de evolutietheorie, maar geloven dat God de oerknal en het evolutieproces heeft geleid. Een compromis, zo je wilt: “En God zag dat de evolutie goed ging”.

Ik twijfel bij welke -ist ik hoor. Als ik het primitieve gedrag van sommige mensen meemaak dan geloof ik onmiddellijk in de primaat als voorouder, terwijl ik mij bij andere mensen juist kan voorstellen dat hij of zij een kopie van de Schepper zou kunnen zijn.
De evolutietheorie en de creationistische opvattingen lijken elkaar tegen te spreken, maar verrassend genoeg komen ze samen in een cruciale periode: de kopertijd (5500-3300 v. Chr.). Dit was de overgang van prehistorie naar geschiedenis, toen mensen het schrift ontdekten en de eerste beschavingen ontstonden. En waar gebeurde dit? Precies, in een gebied dat voor zowel evolutionisten als creationisten belangrijk is: de Vruchtbare Halve Maan (Mesopotamië).


1 op het groene kaartje: De evolutionaire Homo sapiens verspreidde zich zo’n 300.000 v. Chr. vanuit Afrika en kwam uiteindelijk in Mesopotamië terecht, waar het schrift werd ontwikkeld rond 3300 v.Chr.
2 op het groene kaartje: In het creationistische Joodse jaar 1 (3761 v. Chr.) vond de schepping van Adam en Eva plaats in de Hof van Eden, een gebied dat overeenkomt met Mesopotamië in het tweestromengebied van de Eufraat en de Tigris.
3 op het groene kaartje: Voor beide visies geldt dat de eerste grote beschavingen ontstonden in dezelfde regio. De Soemeriërs begonnen met het pictografische schrift en Mozes graveerde later de tien geboden in steen (1300 v.Chr.).
4 op het groene kaartje: De Hof van Eden (paradijs) waar Adam en Eva hun levens begonnen. Voor de evolutionisten begint de beschaving (het Schrift en het ontstaan van de eerste steden) in Mesopotamië, hetzelfde gebied als de Hof van Eden.
Evolutionaire biologische indeling
De biologische indeling (Taxonomie) gebeurt op basis van evolutionaire verwantschap. We kennen twee rijken, het dierenrijk (animalia) en het plantenrijk.
Het dierenrijk en ontwikkeling naar homo sapiens:
- Animalia
Het dierenrijk, Animalia. - Chordata
De stam Chordata in het dierenrijk met o.a. gewervelden, die gaat leiden tot de mens. Het bestaat uit dieren die in aanleg een ruggenstreng hebben. - Mammalia
In de Chordatastam zijn de mammalia, de zoogdieren, de klasse van warmbloedige en levendbarende gewervelde dieren. - Primates In de Mammalia klasse ontwikkelt zich uit de stam primates twee hoofdtakken:
- De Orang-Oetans (16 miljoen jaar geleden).
- De Hominidae (Mensachtigen)
- Hominidae Uit de stam Hominidae ontstaan drie takken:
- De Homininae: Gorilla’s (10 miljoen jaar geleden).
- De Homininae: Mensachtigen (7 miljoen jaar geleden).
- De Homininae: Chimpansees en Bonobo’s (3 miljoen jaar geleden).
- Homo (Mens)
- De Homininae (mensachtigen) ontwikkelt zich via diverse mensensoorten tot Homo Sapiens (300.000 jaar geleden).
De Homo sapiens verscheen zo’n 300.000 jaar geleden, nadat hij was geevolueerd uit eerdere mensachtigen zoals de Homo heidelbergensis (500.000-200.000 jaar geleden). Hij leefde naast andere mensensoorten zoals de Neanderthaler en de Denisova-mens, met wie hij zich ook vermengde. Van het geslacht Homo bestaat alleen nog de soort Homo Sapiens, de denkende of verstandige mens.
Kijk op wikipedia voor een volledig overzicht: Wikipedia



Lucy is een Australopithecus afarensus (3,2 miljoen jaar geleden). Een andere voorloper en een directe voorouder van de Homo sapiens is de Homo Heidelbergensis. Zo’n 500.000 tot 200.000 jaar geleden.
En ja, alle mensen op aarde, van Amerikanen tot Russen, van Noren tot Kenianen, Chinezen, witte en donkere mensen, Aboriginals en zelfs Belgen behoren tot dezelfde soort. Uiterlijke verschillen komen door genetische variatie en omgevingsfactoren, maar we zijn allemaal 100% Homo sapiens.
Wat betekent dit voor onze familie Angenent? Simpel: we zijn altijd Homo sapiens geweest, met wellicht een beetje Neanderthaler-DNA. Dus als we onze eigen taxonomische naam mochten bedenken, zou dat misschien zijn Homo Angenentsis.